+31 (0)30 6573308 info@ming-translations.com

Nederland China – Op Nederland – China evenementen komt soms ter sprake dat Chinese ondernemingen “copy right” zien als een “right to copy”.  Dit artikel laat zien dat Nederlandse ondernemingen in het verleden ook wel eens kopieergedrag vertoonden.

Innovatie als motor van de groei
Duurzaam succesvol zijn als onderneming valt of staat met innovatie. Kijk maar eens hoe marktleiders zoals P&G investeren in R&D. Naast hun succes in hun traditionele thuismarkten zijn ze hiermee ook succesvol in de opkomende markten. Bijvoorbeeld, in China hebben ze daarmee een dominante positie weten te verkrijgen in verschillende productcategorieën. Maar goed, innoveren kan natuurlijk ook anders.

Bestaande producten introduceren in nieuwe markten
Een alternatieve strategie is om goed om u heen te kijken en innovatieve producten vanuit andere markten te importen.  Een derde optie is om succesvolle innovatieve producten uit andere markten te kopiëren (voor zover dat mogelijk is binnen de geldende wetgeving en afspraken). Hierbij kunt u dan o.a. weer kiezen om de kwaliteit hetzelfde te houden of om een kwalitatief lager product aan te bieden om zodoende een hoger volume te kunnen verkopen tegen een lagere prijs.

Deze laatste strategische optie werd uiteindelijk gekozen als aanpak voor het blauw geschilderde porselein uit China.

Designed in China” en goedkoop geproduceerd in Nederland
Uit een recent artikel in Elzevier (8 december 2012) komt naar voren dat het beroemde Nederlandse Delfts blauw is begonnen doordat men in Nederland een goedkope versie is gaan produceren van dit blauw geschilderde porselein uit China. Het kon wel 10 keer zo goedkoop gemaakt worden doordat men in plaats van porselein aardewerk gebruikte.

Nederland China

Vanaf circa 1602
De VOC importeert Chinees porselein.

Circa 1647 – 1725
Plateelbakkerijen in Nederland kopieën het Chinese porselein maar werken met aardewerk.

Vanaf 1680
Verkoop van serviesgoed stijgt door toename van theedrinkers.