Chinese karakters
Dit artikel laat enkele belangrijke Chinese karakters zien die te maken hebben met zen meditatie. Zen meditatie staat tegenwoordig enorm in de belangstelling. Zen heeft zijn oorsprong in China en daarom willen wij u enkele betekenisvolle Chinese karakters tonen. Meer informatie over zen training.
Achtergrond
Het woord zen is de Japanse uitspraak van het Chinese woord chan. Chan is weer de Chinese uitspraak voor het woord dhyana uit het Sanskriet. Al deze woorden betekenen meditatie.
De zen praktijk gaat terug naar Boeddha, die volgens de overleveringen 2500 jaar geleden verlichting bereikte. In de 5e eeuw bracht de Indiase monnik Bodhidharma (28e Indiase patriarch in de lijn van Boeddha) de leer van dhyana naar China. Bodhidharma wordt gezien als de grondlegger van zen.
In China werd de leer beïnvloed door zowel het taoïsme en het confucianisme. Hierdoor is zen nuchter, concreet en direct toepasbaar in het dagelijks leven. Het is deze eenvoud die zen onderscheidt van andere boeddhistische stromingen.
Disclaimer
In de 6e eeuw is zen overgewaaid naar Japan en heeft zich daar verder ontwikkeld. De Japanse monnik Eisai (1141-1215) wordt na zijn reis naar China in 1191 de grondlegger van de Rinzai school. Een paar jaar later vond de monnik Dogen de inspiratie in China om de Soto school te stichten in Japan.
Na de tweede wereld oorlog is zen vanuit Japan naar het westen gekomen. Ook in Nederland heeft zen een grote groep beoefenaars. Zen heeft geen heilige boeken, dogmatische leerstellingen of ideologieën. Zen is vooral een kwestie van doen.
Het Chinese karakter voor “Zazen” (zitten in meditatie)
Het Chinese karakter voor “Beginners mind”
Het Chinese karakter voor “Samadhi”
Kijk voor een uitleg over dit begrip op deze website.
Het Chinese karakter voor “Nirvana”
Het Chinese karakter voor “Kinhin” (loopmeditatie)
Wilt u meer leren over Chinese karakters of de Chinese taal? Kijk dan op onze pagina cursus Chinees.