+31 (0)30 6573308 info@ming-translations.com

Nederland China: kansen & tips

Nederland China
China is een belangrijke markt voor het Nederlandse bedrijfsleven, kennisinstellingen en (lokale) overheden. Hieronder treft u enkele van de kansen en mogelijkheden die wij in onze dagelijkse praktijk van tolken, vertalingen, trainen en verkoopadvies tegenkomen. Klanten werken graag met ons samen vanwege onze:

 • Inhoudelijke kennis over zakendoen in China
 • Ons netwerk in China
 • Energie en passie om u verder te helpen in China

Kansen: van China naar Nederland

Investeringen:
Er zijn al duizenden Chinese bedrijven met een vestiging in Nederland. Deze bedrijven zijn natuurlijk interessante cliënten voor accountants, juridisch en fiscale dienstverleners, banken, verzekeraars, enz. Bedrijven uit China hebben immers kennis nodig van bijvoorbeeld Nederlandse of Europese recht en regelgeving. Verder zijn deze Chinese investeerders belangrijk voor de overheid omdat ze goed kunnen zijn voor de dynamiek en werkgelegenheid van een stad of provincie. Ook zijn de Chinese investeerders vaak op zoek naar Nederlandse partners om mee samen te werken.

Consumenten- en Industriële producten:
Er zijn al veel producten in Nederland die geproduceerd zijn China. Waarbij de merkeigenaar zowel een bedrijf uit China kan zijn als een westers bedrijf. Bovendien is in China de trend waarneembaar van “produced in China” naar designed in China”. Het is dus zaak om op zoek te gaan naar merkeigenaren uit China die de Nederlandse en/of Europese markt willen veroveren met hun producten. Nederland is immers bij uitstek een geschikte testmarkt voor Europa.

Diensten:
Zoals al eerder aangeven zijn er zakelijke kansen voor dienstverleners (zie onder investeringen) die hun kennis willen inzetten om bedrijven uit China bij te staan. Daarnaast zien we ook andere dienstverleners die actief zijn in China, u kunt denken aan architecten, designers, enz. Chinese bedrijven in deze branches zoeken graag contact met u om samen te kunnen werken, waarbij uw bedrijf dan een kans heeft om toegang te krijgen tot de Chinese markt. Er zijn strategieën ontwikkeld die uw diensten zichtbaar te maken op de Chinese markt. Het belang van een China online aanpak is duidelijk en eenvoudig in de uitvoering.

Chinees toerisme:
We zien een toenemende stroom van toeristen uit China naar Europa en Nederland komen. Dit is een interessante doelgroep: toeristische attracties, winkels die luxe artikelen, hotels, kunstgaleries, musea, restaurants, reisorganisaties, enz. De juiste marketing aanpak specifiek gericht op de juiste Chinese doelgroep is van belang. Een belangrijke vraag is: hoe creëert u loyaliteit?

Studenten:
Voor Nederlandse Universiteiten en Hogescholen zijn studenten uit China een interessante doelgroep. Dit geldt zowel voor bachelor, masters en PhD studenten.

Kansen: van Nederland naar Chinachina

Investeringen:
Zowel grote als kleinere Nederlandse bedrijven investeren in China. We komen zowel bedrijven tegen die werken met een sales agent of accountmanager die klanten bezoekt, als bedrijven met een eigen vestiging (productie en/of verkoop) of bedrijven met eigen R&D faciliteiten in China.

Consumentenproducten:
De Chinese interne markt is zeer groot en groeiende. De koopkrachtige middenklasse is een uitstekende doelgroep voor Nederlandse bedrijven met een onderscheidend product of merk. Dit geldt overigens voor zowel producten als winkelformules. Verder is er China ook een vergrijzing gaande wat mogelijkheden biedt voor medische producten. Enkele feiten:

 • Door de snel groeiende middenklasse van China is het een van de grootste importerende landen van de wereld [1]
 • In de komende vijf jaar zal China producten of technologieën uit de VS importeren ter waarde van US $ 1.000 miljard1. Dit is meer dan het totale jaarlijkse BNP van Japan en Duitsland gecombineerd [1]
 • Volgens een onderzoek (uitgevoerd door de Nederlandse Ambassade in Peking) is China uitgegroeid tot de meest winstgevende zakelijke bestemming in Azië, een groot aantal Nederlandse bedrijven is succesvol in China [1]

Door onze kennis en het netwerk in China zijn wij in staat om u van dienst te zijn. U kunt contact met ons opnemen: info@ming-translations.com

Industriële producten:
Nederlandse bedrijven hebben vaak een technologische voorsprong waar bedrijven uit China graag kennis van nemen. Een samenwerking met Chinees bedrijf kan goed uitpakken voor beide partijen. Ook zijn Chinese bedrijven een potentiële koper van uw bedrijf in het geval dat opvolging aan de orde zou zijn.

Diensten:
Chinese bedrijven hebben veel interesse in Nederlandse kennis op gebieden zoals ontwerp, architectuur, productontwikkeling, life sciences, logistiek enz. Nederlandse bedrijven zijn al actief in veel van deze branches en er is nog heel veel ruimte voor groei. Zichtbaarheid op het Chinese internet en de juiste promotiematerialen zijn belangrijke middelen.

Toerisme:
Het toerisme naar China vanuit Nederland is populair. Om in te kunnen spelen op deze markt kunt u overwegen om te gaan samenwerken met betrouwbare Chinese partners die de lokale condities goed kennen en uw Nederlandse klanten in China een bijzondere ervaring kunnen geven.

Studenten:
Vanuit Nederlandse studenten is er veel interesse om een stage te lopen in China of om voor een korte periode aan een Chinese universiteit te studeren.

chinaTips & Tricks bij zakelijke transacties

Wanneer een verzoek uit China ‘te mooi is om waar te zijn’

Let op!

 

 • Wanneer u een aantrekkelijk transactievoorstel van een Chinees bedrijf krijgt via e-mail
 • Wanneer er een gratis e-mailaccount gebruikt wordt (bijvoorbeeld hotmail of sohu.com).
 • Wanneer het gaat om een relatief grote orders bij het eerste contact met het Chinese bedrijf.
 • Wanneer uw offerte snel wordt geaccepteerd door de Chinese zakenpartner.
 • Wanneer u wordt uitgenodigd om zo snel naar China af te reizen voor de ondertekening van het contract (of wanneer de het
 • Chinese bedrijf op uw kosten naar Nederland wil komen)
 • Wanneer u wordt gevraagd om de reis- en verblijfkosten van uw Chinese zakenpartner voor uw rekening te nemen voor een bezoek aan Nederland.

Do’s

 • Vraag het Chinese bedrijf om een origineel bewijs van inschrijving bij de Chinese overheid toe te sturen met de vermelding van de juridische vertegenwoordiger van het bedrijf.
 • Alleen de “legal representative”(juridische vertegenwoordiger) is gemachtigd om een contract te ondertekenen of autorisatie te verlenen om een contract te ondertekenen.
 • Vervolgens kunt u een kopie van deze ‘business registration’ naar de Nederlandse ambassade in Peking sturen voor controle.
 • Voor uitgebreider onderzoek naar een Chinees bedrijf kunt u een commercieel bureau inschakelen. U kunt contact opnemen met ons: info@ming-translations.com
 • Vraag betalingszekerheid zoals 100 procent vooruitbetaling of een combinatie van 30% tot 50% aanbetaling en een L/C).

Don’ts

 • Maak geen geld over.
 • Stuur geen (dure) monsters op.
 • Reis bij twijfel niet naar China af of nodig ze niet uit om naar Nederland te komen

Andere tips

 • Stel voor om de transactie via e-mail en telefoon af te ronden.
 • Een contract kan namelijk ook per koerier worden verstuurd.
 • Machtig eventueel een advocaat in China om de contractonderhandeling te doen. Een Chinese advocaat kan ook de registratiegegevens van de Chinese ondernemer controleren. Meer informatie: neem contact met ons op via info@ming-translations.com

Meer informatie over uw kansen in China?
Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen: info@ming-translations.com

Chinese communicatie met het gewenste effect!

Wij zijn een expert op het gebied van de Chinese taal gecombineerd met gedegen commerciële ervaring op zowel de Chinese als de Europese markt. Ming Translation heeft communicatiediensten die perfect zijn afgestemd op uw behoefte zoals effectieve Chinese vertalingen en ervaren Tolken Chinees. Daarnaast bieden we China workshops die snel en gedegen uw China kennis aanscherpen.

Notes:

1. NCH nieuwbrief van 13-05-2013, “Intensive training: Conquer the Chinese market!”

Bronnen:

 • Ming Translations ervaring
 • Agentschap NL

Het vertaalbureau met verstand van zakendoen in China

 • ✓ 100% focus op Chinese taal
 • ✓ Professionele native speakers
 • ✓ Gedegen zakelijke ervaring in China
 • ✓ Persoonlijke aandacht

Voor de meest effectieve communicatie!